2018 Hayat Bulan Fikirler Ödülleri
Gilead Sciences Türkiye desteğiyle 6 yılda 46 bilimsel ve sosyal proje hayata geçti
Alex Kalomparis: “Türkiye’deki Hayat Bulan Fikirler programı diğer ülkelere de örnek oluyor”
Gilead Sciences Türkiye’nin 2013 yılından beri sürdürdüğü destek programı “Gilead ile Hayat Bulan Fikirler”in 6’ncısını kazanan projeler açıklandı. Gilead, bu yıl 4’ü bilimsel, 3’ü sosyal bilimler olmak üzere toplam 7 projenin hayata geçmesine destek verecek. Program kapsamında Gilead’ın HIV, viral hepatit, hematoloji ve sistemik mantar enfeksiyonu gibi hastalık alanlarında 2013’ten beri destek verdiği proje sayısı 46’yı, sağladığı destek miktarı da 700 bin doları aştı.
Ödül törenine katılan Gilead Sciences Halkla İlişkiler Avrupa Başkan Yardımcısı Alex Kalomparis, “Kendi araştırmalarımıza ek olarak tüm dünyada bilimsel ve sosyal projelere de verdiğimiz destek ile hastaların hayatlarını değiştiriyoruz. Türkiye’deki Hayat Bulan Fikirler Programı diğer ülkelere de örnek oluyor, gurur duyuyoruz” dedi.
Gilead Sciences Türkiye’nin 2013 yılında başlattığı proje destek programı “Hayat Bulan Fikirler” bu yıl 6’ncı kez sahiplerini buldu. “Desteklenen her iyi fikir, hayatı değiştirir” mottosuyla gerçekleştirilen Hayat Bulan Fikirler Ödül Programı’nda bu yıl destek almaya hak kazanan projeler, düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı. Başvuruların bağımsız jüri tarafından değerlendirildiği ödül programı çerçevesinde Gilead Sciences Türkiye, bu yıl 4 bilimsel projeye 259.088 lira, 3 sosyal projeye 140.700 lira olmak üzere toplam 399.788 liralık destek sağlayacak.
“Gilead Hayat Bulan Fikirler” proje destek programı, ilk oluşturulduğu 2013 yılından bugüne HIV, Hepatit B, Hepatit C, hematoloji, onkoloji ve sistemik mantar enfeksiyonları gibi hastalıklar alanlarında 35’i bilimsel, 11’i sosyal toplam 46 projeye destek verdi. Bugüne kadar verilen destek miktarı da 700.000 doları aştı.
Hayat Bulan Fikirler ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Gilead Sciences Halkla İlişkiler Avrupa Başkan Yardımcısı Alex Kalomparis, şunları söyledi:
“Kendi araştırmalarımıza ek olarak tüm dünyada bilimsel ve sosyal projelere de verdiğimiz destek ile hastaların hayatlarını değiştiriyoruz. Türkiye’deki Hayat Bulan Fikirler Programı diğer ülkelere de örnek oluyor, gurur duyuyoruz”
Gilead Sciences Türkiye Medikal Direktörü Dr. Tahsin Gökçem Özçağlı, bu yıl 6’ncı kez verilen ödülleri kazanan proje sahiplerini kutladı. Bu programın bir parçası olmaktan gurur duyduğunu söyleyen Dr. Özçağlı, şöyle konuştu:
“Gilead Sciences, 31 yıldır HIV/AIDS, Hepatit B, Hepatit C, hematoloji, onkoloji ve sistemik mantar enfeksiyonları alanları için yenilikçi tedaviler geliştirmeye odaklanarak bu hastalıkların ölümcül bir hastalık olmaktan çıkıp, yönetilebilir hastalıklara dönüştürülmesi yolundaki çabalara yardımcı oluyor. Bu ödül programıyla da; HIV, Hepatit B ve C, NASH (nonalkolik steatohepatit), İnvaziv Fungal Enfeksiyonlar ve Hematolojik Maligniteler tedavi alanlarında hastalıkların taranmasını, teşhis edilmesini ve uygun tedavilere ulaşılmasını iyileştirmeye yönelik en iyi uygulamaların ve yeni fikirlerin geliştirilmesini, keşfedilmesini ve yayılmasını sağlayacak bilimsel veya sosyal sorumluluk projelerine destek olmayı amaçlıyoruz. Bu yıl programa 25’i bilimsel, 36’sı sosyal olmak üzere toplam 61 proje başvurdu. Bunlar arasından 4 bilimsel ve 3 sosyal proje destek almaya hak kazandı. 2013 yılından bugüne kadar ise 237’si bilimsel, 64’ü sosyal olmak üzere toplam 301 proje başvurusu aldık. Bu başvurular arasından seçilen 46 bilimsel ve sosyal projenin hayata geçmesini destekledik. Bugüne kadar yapılan bağış tutarı ise bu yılla birlikte 700 bin doları aştı.”
Toplantıda jüri adına konuşan Prof. Dr. Cihan Yurdaydın, Hayat Bulan Fikirler’in uzun süren titiz bir değerlendirmenin ardından seçildiğini belirterek, projeye katılan ve desteklenmeye hak kazanan tüm proje sahiplerini kutladı. Prof. Dr. Yurdaydın “Gilead Sciences Türkiye’nin akademik çalışmalarımız için sağladığı bu destek çok önemli. Hayat Bulan Fikirler Programı’nın geleneksel hale gelerek bu yıl altıncısının düzenlenmesi mutluluk verici” dedi. Ödül töreni çerçevesinde bu yıl ilk kez önceki yıllarda ödül alan proje sahiplerinin deneyimlerini ve projelerini paylaştığı bir panel düzenlendi. Prof. Dr. Cihan Yurdaydın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Pozitif Yaşam Derneği’nden Görkem Gökçelioğlu (2016), Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği’nden Levent Doğanay (2013) ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Ekrem Ünal, (2015) ödül öncesi ve sonrası yaşadıkları süreçleri ve ödülün projelerine katkılarını katılımcılarla paylaştı.
GILEAD SCIENCES HAKKINDA: Gilead Sciences, karşılanmamış tıbbi ihtiyaç alanlarında yenilikçi tedavileri keşfeden, geliştiren ve kullanıma sunan bir şirkettir. Misyonu, hayatı tehdit eden hastalıklara tedavi geliştirmektir. Genel merkezi California/ABD’de yer alan Gilead Sciences dünya çapında 35'den fazla ülkede faaliyet göstermektedir.
Bilgi için: Rana YEĞENAĞA TANIL │ rana.tanil@menailetisim.com │0532-486-5181 MENA Stratejik İletişim Danışmanlığı
2018 YILINDA DESTEKLENMEYE HAK KAZANAN PROJELER
Bilimsel Projeler Dalında:
- • Nonalkolik steatohepatitli hastalarda plazma serbest yağ asitleri, plazma ve karaciğer doku mirna düzeylerinin hastalığın histolojik şiddeti ve genel karakteristik özellikleri ile ilişkisi:
Yusuf Yılmaz, Fatih Eren, Betül Karademir, Çiğdem Ataizi Çelikel (Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Gastroenteroloji Bilim Dalı)
- • Alkol dışı yağlı karaciğer hastalığı gelişmesinde TM6SF2 genindeki epigenetik değişikliklerin rolü ve genom mühendisliği (CRISPR) ile manipülasyonu:
Müjdat Zeybel (Koç Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Bölümü)
- • Dolaşımdaki serbest dna (cfdna; cell free dna) metilasyon ve mutasyonlarının karaciğer hastalıklarındaki rolü:
Filiz Akyüz, Nazlı Begüm Öztürk, İlhan Yaylım (İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi)
- • Lösemi kök hücrelerinde MEIS ekspresyon profilinin belirlenmesi ve MEIS inhibitörlerinin etkisinin incelenmesi:
Fatih Kocabaş, Esra Albayrak, Neslihan Meriç, Zafer Gülbaş (Yeditepe Üniversitesi, Genetik ve Biyomühendislik Bölümü)
Sosyal Projeler Dalında:
- • Türkiye’de çeşitli yerellerde seks işçilerinin cinsel sağlık durumlarının iyileştirilmesi projesi:
Serkan İlaslaner, Sinan Eğrikavuk (Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği)
- • AIDS hastalığı etkeni olan HIV mikrobunu taşıyan kişilerin sosyodemografik özelliklerinin ve olası bulaşma yollarının incelenmesi:
Hülya Özkan Özdemir, Selma Tosun, Fulya Demir (SBÜ İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği)
- • Akran danışmanlığı, kapasite geliştirme ve savunuculuk eğitimleri projesi:
Tekin Tutar, Ahmet Ayaz Yılmaz, Çiğdem Şimşek İşci, Sefa Yasin Erkaymaz, Didem Ünsür (Pozitif-iz Derneği)